top of page
2023.PNG

Aya Sofia-Kryevepër e Historisë së Arkitekturës:


Xhamia e Madhe Hagia Sophia / Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, me arkitekturën e saj novatore, historinë e pasur, rëndësinë fetare dhe karakteristikat e jashtëzakonshme ka luftuar kundër kohës për shekuj me radhë, ishte kisha më e madhe romake Lindore në Stamboll. E ndërtuar tre herë në të njëjtin vend, ajo është katedralja më e vjetër dhe e përfunduar më shpejt në botë. Me kupolat e saj marramendëse që duken si të varura në ajër, kolonat monolitike të mermerit dhe mozaikët e pashembullt, është një nga mrekullitë e historisë së arkitekturës botërore. Bukuria mahnitëse e xhamisë me lojën e saj madhështore me hapësirën, dritën dhe ngjyrën provokon adhurimin tek besimtari! Hagia Sophia pozon në tokën e kodrës së parë të Stambollit, pikërisht në majë të gadishullit historik, i rrethuar nga deti Marmara, Bosfori dhe Briri i Artë nga tre anët.
Foto nga brenda Hagia Sophia në Stamboll. Kjo ndërtesë ka parë kaq shumë nga historia e këtij qyteti dhe ilustron në mënyrë të përsosur "Lindja takohet me Perëndimin" në Turqi.
Nëse ëndrra juaj ka qenë të vizitoni Stambolin tani është mundësia juaj që të jeni bashkë me ne në seminarin Manifestoni mrekullitë:
44 views0 comments

Comments


321279079_866068484710673_1573109786234773235_n.jpg
bottom of page