top of page
2023.PNG

Kjo është makina që mbreti i Rock & Roll-it Elvis Presley...


Ky Stutz Blackhawk i vitit 1971 është një makinë po aq karakteristike e epokës së saj, aq edhe e pronarit të saj të parë. Me një interior të jashtëm dhe të brendshëm të zezë, me shumë rrota kromi dhe tela ari, me mure të gjera të bardha, asgjë nuk është "tepricë" te ky Stutz. Mbreti i Rock & Roll-it ishte po aq madhështor sa makinat që bleu për vete dhe miqtë e tij.


Pas disa vitesh pronësie, Elvis ia dhuroi Stutzin e tij të parë Elias Ghanem, mjekut të shtëpisë për Hiltonin e Las Vegasit, i cili e ndihmoi Elvisin të kalonte një periudhë pneumonie dhe me sa duket dekurajoi prirjen e Mbretit për pilula me recetë. Tani makina mund të jetë pikërisht ajo që urdhëroi mjeku për çdo adhurues të Elvisit dhe automobilave teksa kalon bllokun në Mecum Auctions. Shitja në Las Vegas do të mbahet nga 10 deri më 12 nëntor.


Në filmin komedik të Mel Brooks të vitit 1967, The Producers , personazhi i Zero Mostel, producenti i dështuar i Broadway-t, Max Bialystock, shikon nga dritarja e mjerë e zyrës së tij dhe thërret: "Kjo është e vogël! Kur ta kesh, tregohu në sy!” si një Rolls-Royce e bardhë vjen në pamje më poshtë.Kur një vit më vonë, pa pretendime komike dhe me gjithë zell, bankieri njujorkez James O'Donnell ringjalli emrin Stutz, ai parafytyroi tendencën tashmë të zakonshme për të rikthyer në jetë markat e fjetura prej kohësh si Maybach dhe Bugatti , emra sigurisht sinonim me një faktor i lartë "mbrapsht".


Megjithatë, në atë kohë, sipërmarrja e O'Donnell - dhe vizioni i tij - përfaqësonin një përpjekje të guximshme dhe të re. Ai nuk donte vetëm të ngrinte emrin e një makine dikur të shkëlqyer, por donte një stilist të madh automobilistik për ta dizajnuar atë. Kështu që ai porositi Virgil Exner të krijonte kupën Stutz Blackhawk.


Exner - jo i panjohur për adhuruesit e makinave me një prirje për stilin e Jet-Age - kishte popullarizuar pendët e bishtit në vitet 1950 kur ai drejtonte departamentin e dizajnit të Chrysler, duke i treguar ekipit të GM një ose dy gjëra dhe madje duke frymëzuar ndërtuesit italianë të karrocave të epokës.


Kompania origjinale Stutz Motor operoi nga viti 1911 deri në 1935, dhe që nga fillimi, Stutz Bearcat fitoi famën e kompanisë në Indianapolis 500, duke u bërë makina sportive e zgjedhur për playboys amerikanë. Makina e re dhe e palidhur Stutz Motor of America u themelua në Indianapolis në vitin 1968, duke përdorur një emër që ende po dridhte në kujtesën e shumë entuziastëve të vjetër të makinave.


Një numër modelesh me dy dhe me katër dyer u ofruan nga viti 1971 deri në 1995, me 617 shembuj të dorëzuar kryesisht gjatë vitit 1984, pas së cilës prodhimi u ngadalësua në një rrjedhje.Deri në vitin 1984, modeli Stutz Royal Limousine - me një çmim mbresëlënës 285,000 dollarë - u tregtua si "makina më e shtrenjtë në botë", ndërsa kupeja Blackhawk kushtoi "vetëm" 115,000 dollarë.


Modeli më popullor i kompanisë ishte Blackhawk, i shfaqur për herë të parë në vitin 1970 në hotelin Waldorf-Astoria të Nju Jorkut dhe u prodhua deri në vitin 1987. I emëruar sipas modelit origjinal Stutz nga viti 1929, ai nuk kishte asnjë ngjashmëri dhe shfaqte shenja stili si një grilë masive kromi, një grilë kromi. kuvertë e pasme - përmes së cilës dilte goma rezervë - dhe fenerët e fryrë të kromit, një referencë retro për modelet më elegante të makinave të viteve 1920.


Artikulli shkëputur nga: https://robbreport.com/motors/cars/1971-stutz-blackhawk-owned-elvis-presley-mecum-auction-1234763954/

82 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


321279079_866068484710673_1573109786234773235_n.jpg
bottom of page