top of page
2023.PNG

Më thuaj për çfarë më ndihmon një mentor?

Më lejo të të tregoj një histori të shkurtër. Njëherë e një kohë, ishte një djalë i ri me emrin Jack, i cili kishte ëndrra të mëdha për t'u bërë një sipërmarrës i suksesshëm. Jack kishte një pasion për biznesin dhe ishte gjithmonë në kërkim të mënyrave për të përmirësuar aftësitë dhe njohuritë e tij. Ai lexoi libra, ndoqi seminare, madje mori pjesë në kurse online, por gjithsesi ndjente se diçka i mungonte.


Një ditë, Jack takoi një biznesmen më të vjetër të quajtur Tom, i cili kishte dekada përvojë në industrinë për të cilën Jack ishte i interesuar. Jack admiroi suksesin e Tomit dhe e pyeti nëse do të ishte i gatshëm ta udhëzonte atë. Tom ra dakord dhe që nga ajo ditë, jeta e Jack ndryshoi për mirë.


Me udhëzimet e Tomit, Jack ishte në gjendje të mësonte të gjitha gjërat e industrisë në një mënyrë që nuk mund ta kishte bërë vetë. Tom ndau përvojat e tij, i dha Xhekut këshilla të vlefshme dhe e sfidoi atë të mendonte në mënyrë kritike për qëllimet dhe strategjitë e tij. Me ndihmën e Tomit, Jack ishte në gjendje të identifikonte pikat e forta dhe të dobëta të tij, të vendoste qëllime realiste dhe të bënte një plan për t'i arritur ato.

Me kalimin e kohës, besimi i Jack u rrit dhe ai filloi të shihte rezultatet e punës së tij të palodhur. Ai fitoi kontratën e tij të parë të madhe, zgjeroi rrjetin e tij dhe filloi të ndërtojë një reputacion për veten e tij. Tom ishte gjithmonë aty për të ofruar mbështetje, qoftë për të festuar sukseset e Jack ose për ta ndihmuar atë të lundronte në sfidat që u shfaqën gjatë rrugës.

Ndërsa Jack vazhdoi të përparonte, ai kuptoi se të kesh një mentor ishte një nga vendimet më të mira që kishte marrë ndonjëherë. Ai e dinte se nuk do të ishte në gjendje t'i arrinte ëndrrat e tij pa udhëzimin dhe mbështetjen e Tomit. Edhe pse Jack u bë më i suksesshëm në të drejtën e tij, ai vazhdoi të vlerësonte këshillat dhe mentorimin e Tomit.

Në fund, Jack mësoi se të kesh një mentor nuk ishte një shenjë dobësie, por një shenjë fuqie. Kjo e lejoi atë të mësonte nga dikush që kishte ecur tashmë në rrugën në të cilën ai ishte dhe të përfitonte nga përvoja dhe mençuria e tyre.


Pavarësisht nëse sapo po filloni ose jeni në rrugën e duhur për të arritur qëllimet tuaja, të kesh një mentor mund të bëjë ndryshimin.Për çfarë më ndihmon një mentor?


Një mentor mund t'ju ndihmojë në shumë mënyra, në varësi të nevojave dhe qëllimeve tuaja. Këtu janë disa shembuj:

  • Udhëzime: Një mentor mund të ofrojë udhëzime dhe këshilla bazuar në përvojën dhe ekspertizën e tyre. Ato mund t'ju ndihmojnë të lundroni në sfida, të merrni vendime dhe të vendosni qëllime që janë të arritshme dhe realiste.


  • Feedback: Një mentor mund të japë reagime konstruktive për punën tuaj, duke ju ndihmuar të identifikoni pikat tuaja të forta dhe të dobëta dhe duke ofruar sugjerime për përmirësim.

  • Rrjetëzimi: Një mentor mund t'ju prezantojë me rrjetin e tij të kontakteve, duke ju ndihmuar të krijoni marrëdhënie me njerëz që mund të jenë në gjendje t'ju ndihmojnë në karrierën tuaj.

  • Mbështetje: Një mentor mund të ofrojë mbështetje emocionale dhe inkurajim kur ju nevojitet. Ato mund t'ju ndihmojnë të qëndroni të motivuar dhe të fokusuar, edhe kur gjërat bëhen të vështira.

  • Përgjegjësia: Një mentor mund t'ju mbajë përgjegjës për veprimet tuaja dhe t'ju ndihmojë të qëndroni në rrugën e duhur me qëllimet tuaja. Ato mund të ofrojnë strukturë dhe t'ju ndihmojnë të qëndroni të organizuar, duke e bërë më të lehtë për ju të bëni përparim dhe të arrini objektivat tuaja.

Në fund të fundit, një mentor është dikush që mund t'ju ndihmojë të rriteni si personalisht ashtu edhe profesionalisht, duke ofruar udhëzime, mbështetje dhe reagime gjatë rrugës.Si të gjej mentorin e duhur për mua?


Gjetja e mentorit të duhur mund të jetë një sfidë, por ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të rritur shanset tuaja për të gjetur një përshtatje të mirë:

- Identifikoni qëllimet tuaja: Para se të filloni të kërkoni një mentor, mendoni se çfarë doni të arrini. Çfarë aftësish dëshironi të zhvilloni? Me çfarë sfidash po përballeni? Cilat janë aspiratat tuaja afatgjata në karrierë? Pasi të keni një ide të qartë të qëllimeve tuaja, mund të kërkoni një mentor që ka përvojë dhe ekspertizë në ato fusha.

- Bëni kërkimin tuaj: Kërkoni mentorë që kanë përvojë në industrinë ose fushën tuaj. Mund të kërkoni në internet, të merrni pjesë në ngjarje të organizatës dhe të kontaktoni shoqatat profesionale ose grupet e rrjeteve për të gjetur mentorë të mundshëm.

- Kërkoni referime: Flisni me kolegë, miq ose të njohur që kanë vetë mentorë ose që punojnë në industrinë tuaj për të parë nëse kanë ndonjë rekomandim.

- Kontaktoni: Pasi të keni identifikuar mentorë të mundshëm, kontaktoni ata dhe shprehni interesin tuaj për mentorimin e tyre. Jini të qartë për atë që shpresoni të fitoni nga marrëdhënia dhe pse mendoni se ato do të ishin një përshtatje e mirë për ju.

- Njihuni me ta: Përpara se të angazhoheni për një marrëdhënie mentorimi, merrni kohë për të njohur personin. Programoni një takim ose një telefonatë për të diskutuar qëllimet dhe pritshmëritë tuaja dhe për të mësuar më shumë rreth përvojës dhe qasjes së tyre.

- Vendosni pritjet: Pasi të keni gjetur një mentor që është i përshtatshëm, sigurohuni që të vendosni pritshmëri dhe kufij të qartë për marrëdhënien. Kjo mund të përfshijë gjëra të tilla si shpeshtësia e takimeve, qëllimi i mentorimit dhe qëllimet specifike që shpresoni të arrini.

Mos harroni, gjetja e mentorit të duhur kërkon kohë dhe përpjekje, por përfitimet mund të jenë të rëndësishme. Një mentor i mirë mund t'ju ndihmojë të zhvilloni aftësitë tuaja, të ndërtoni rrjetin tuaj dhe të arrini qëllimet tuaja.


A ia vlen investimi të marrësh një mentorim apo të kesh një mentor?


Po, marrja e një mentori ose pjesëmarrja në një program mentorimi mund të jetë një investim i vlefshëm në rritjen tuaj personale dhe profesionale. Këtu janë disa arsye pse:

  • Udhëzime të personalizuara: Një mentor mund të ofrojë udhëzime dhe këshilla të personalizuara që janë të përshtatura për nevojat dhe qëllimet tuaja specifike. Kjo mund t'ju ndihmojë të zhvilloni aftësitë tuaja, të kapërceni sfidat dhe të arrini objektivat tuaja më shpejt dhe në mënyrë më efektive.

  • Mundësitë e rrjetëzimit: Një mentor mund t'ju prezantojë me rrjetin e tij të kontakteve sikurse tham edhe më sipër, të cilat mund t'ju ndihmojnë të zgjeroni rrethin tuaj profesional dhe të krijoni marrëdhënie me njerëz që mund të jenë në gjendje t'ju ndihmojnë në karrierën tuaj.

  • Performanca e përmirësuar: Një mentor mund të japë komente dhe t'ju ndihmojë të identifikoni fushat për përmirësim, të cilat mund t'ju ndihmojnë të përmirësoni performancën tuaj dhe të arrini rezultate më të mira.

  • Avancimi në karrierë: Të kesh një mentor mund t'ju ndihmojë të zhvilloni aftësitë dhe njohuritë që ju nevojiten për të avancuar në karrierën tuaj. Mentori juaj mund të ofrojë udhëzime se si të lundroni në sfidat e karrierës, të tilla si negocimi për një rritje page ose marrja e përgjegjësive të reja.

  • Mbështetje emocionale: Një mentor mund të ofrojë mbështetje dhe inkurajim emocional, i cili mund t'ju ndihmojë të qëndroni të motivuar dhe të fokusuar në qëllimet tuaja, edhe përballë sfidave ose pengesave.


Ndërsa një program mentorimi ose puna me një mentor mund të përfshijë një investim financiar ose kohor, përfitimet e mundshme mund të tejkalojnë kostot. Duke investuar në rritjen tuaj personale dhe profesionale, ju mund ta poziciononi veten për sukses dhe përmbushje afatgjatë.


Të falenderoj që i more në konsideratë këto pyetje sepse në të kundërt nuk do të kishe vazhduar leximin deri këtu. Jam shumë shumë falenderuese që arrite deri këtu sepse e vlerësoj vërtet kohën dhe vëmendjen tënde. Jam edhe më shumë e entusiazmuar sepse je gati për të ndërrmarë hapa të rëndësishëm dhe të mëdhenj, për të ecur përpara dhe për të arritur dëshirat që i ke në zemër. Jam shumë e emocionuar për përgjigjet tuaja për seancat e mentorimit dhe do të ftoj nëse ke marr seanca mentorimi me mentoren e Mrekullive Mimoza Thaqi, Z. Avni Thaqi apo Trajnier në I am Power, të lësh në linkun e mëposhtëm një koment feedback se si ka shkuar mentorimi për ty.

Klikon tek butoni këtu - klikon tek Reviews - shkon më poshtë tek Add a review - vendosni përshkrimin/mesazhin tuaj -emri dhe e-mail dhe klikoni submit
Limiti i vetem jeni ju!


Per ty që dëshiron të dish më shumë se si mund të punojnë një mentor me ty për të arritur qëllimet dhe dëshirat e tua, ju lutem mos hezitoni të na kontaktoni për çdo pyetje apo paqartësi, dhe mezi pres të dëgjoj nga ju së shpejti.


Ju përshëndes përzemërsisht Ney


Nertila Zaranjaku

Marketing Manager

Mob:+39 (00) 3801592319

252 views0 comments

Comentarios


321279079_866068484710673_1573109786234773235_n.jpg
bottom of page