top of page
2023.PNG

Mrekullitë më të famshme arkitekturore të Stambollit


Stambolli është një ndër qytetet më të mëdha dhe njëherësh më të vizituara në botë. Një ndër shkaqet që i shtyen vizitorët drejt Stambollit janë dhe mrekullitë arkitekturore që janë në këtë vend.

Xhamija Suleymaniye

Xhamia Suleymaniye është një nga xhamitë më të mëdha në Stamboll dhe konsiderohet si më e rëndësishmja e saj. Është ndërtuar me urdhër të Sulejmanit të Madhërishëm nga arkitekti i madh Sinani dhe të dy janë varrosur brenda kompleksit. Puna e ndërtimit filloi në 1550 të es dhe përfundoi në 1558 të es .


Ashtu si xhamitë e tjera perandorake të qytetit, Xhamia e Sulejmanijes nuk ishte vetëm një vend adhurimi, por edhe një fondacion bamirësie, ose kulliye . Xhamia është e rrethuar nga ish-spitali i saj, kuzhinë supë, shkolla, karvanserai (vend pushimi për udhëtarët) dhe banja. Ky kompleks siguroi një sistem mirëqenieje që ushqente çdo ditë mbi 1000 të varfër të qytetit – myslimanë, të krishterë dhe hebrenj. Madhësia e gurit të mullirit në oborrin e tij jep një ide për sasinë e grurit që nevojitej për të ushqyer të gjithë.


Xhamija SuleymaniyeXhamija Suleymaniye

Xhamia Suleymaniye është e bukur me pamje nga Bosfori në Stamboll, ka shumë xhami në Stamboll, të gjitha me vlera të mëdha historike dhe arkitekturore dhe me famë ndërkombëtare.


Nëse dëshironi të bëni një pushim gjatë këtij udhëtimi historik, pikërisht përballë hyrjes kryesore të Xhamisë Süleymaniye , ka restorante të vogla që shërbejnë fasule, një specialitet i lagjes. Fasulet e restorantit Kanaat , themeluar në vitin 1939 , janë të shkëlqyera.


Nëse ëndrra juaj ka qenë të vizitoni Stambolin tani është mundësia juaj që të jeni bashkë me ne në seminarin Manifestoni mrekullitë:67 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


321279079_866068484710673_1573109786234773235_n.jpg
bottom of page