top of page
2023.PNG

Ndryshoni jetën tuaj me vendimet që merrni.

Jetët tona formohen nga vendimet e panumërta që marrim çdo ditë. Çdo veprim që marrim është një vendim për të mos ndërmarrë një tjetër. Çdo vendim i vetëm që kemi marrë para këtij momenti ka formësuar jetën tonë deri tani. Tani për tani, vendimi për ta lexuar këtë ose jo do të formësojë mendimin tuaj në një mënyrë ose në tjetrën.


Edhe vendimet e vogla ndryshojnë jetën tonë.


Çdo ditë, ne marrim vendime. Vendime të mëdha, të vogla dhe në dukje të parëndësishme. Nuk është gjithmonë aq i madh sa "Çfarë diplome duhet të ndjek?" ose “A duhet ta blej atë shtëpi?”. Këto vendime të rëndësishme në momente të ndryshme të jetës sonë mund të ndryshojnë mënyrën se si jetojmë pjesën tjetër të jetës sonë.

Por ne shpesh shpërfillim vendimet e panumërta “të parëndësishme” që marrim çdo ditë, të cilat ngadalë po na shtyjnë drejt një trajektoreje tjetër, qoftë larg ose më afër ëndrrave që duam të arrijmë. Si "Çfarë duhet të ha?"ose "Çfarë duhet të bëj pas punës?".


Çdo veprim që marrim është një vendim për të mos ndërmarrë një tjetër. Çdo vendim i vetëm që kemi marrë para këtij momenti ka formësuar jetën tonë deri tani. Kur vendosim të shikojmë ndonjë shfaqje televizive, ne po vendosim të heqim kohë nga çdo gjë tjetër që ëndërrojmë të bëjmë. Ndoshta është për të filluar një biznes, për të humbur peshë ose për të mësuar një gjuhë të re. Sido që të jetë, ju po i hiqni kohë atij qëllimi kur shikoni TV. Jeta juaj mund të ndryshojë rrjedhën nëse vendosni ndryshe mbi thjeshtimin e gjërave.


Le ta kornizojmë ndryshe. Imagjinoni këtë:


Jeni duke vozitur, telefoni në xhep dridhet kur vjen një mesazh. A vendosni ta kontrolloni apo jo? Ndoshta nëse kontrolloni, mund të humbni fokusin dhe të goditni dikë ose të përplaseni me një pemë. Ndoshta nëse nuk e kontrollonit, mund të humbisni mundësinë e një jete, ose të humbni një marrëveshje biznesi.

Kush e di? Ndoshta asgjë nuk do të ndodhë.


Pra, a i peshojmë të mirat dhe të këqijat? Rreziqet kundrejt shpërblimeve? Jo. Çështja është që ju kurrë nuk e dini! Kur telefoni juaj dridhet, nuk keni asnjë bazë për të vendosur nëse do të kontrolloni apo jo. Nuk ka rëndësi se cila është situata juaj aktuale. Edhe nëse jeni duke pritur që një klient i madh potencial të telefonojë, nuk ka asnjë garanci që mesazhi është nga ai. Asgjë nuk është e drejtë dhe asgjë nuk është e gabuar. Mund të jetë po aq dramatike sa situata e mësipërme ose mund të jetë aq e thjeshtë sa një mesazh i dërguar personit të gabuar, ose thjesht një reklamë e pakuptimtë.


Jetoni me busull mendore.


Ne i marrim vendimet tona nga busullat mendore që kemi në mendjen tonë. Ato na drejtojnë në një drejtim të caktuar.

Nëse busulla ime mendore po drejton drejt të mësuarit gjatë gjithë jetës, me siguri do të kap një dokumentar në vend të dramës më të fundit.

Nëse busulla ime mendore tregon drejt të qenit Dhurues, a do të organizoja një festë ditëlindjeje ku të gjitha dhuratat do të dhurohen? Ndoshta po.


Këto busull na ndihmojnë të marrim vendime në mënyrë të pandërgjegjshme. Si nxënës i përjetshëm, nuk mendon të mos shikosh dramë, thjesht kaloni në kanalin dokumentar pa shumë mendime.

Është njësoj si arsyeja pse disa zonja zgjohen 1 orë përpara se të duhet dhe e bëjnë veten kukull para se të shkojnë në punë. Ndërsa për disa, është thjesht çmenduri.. “Më mirë do të fle një orë më shumë. Ata do të më pëlqejnë për atë që jam.”


Disa njerëz e jetojnë jetën e tyre me një busull të huazuar. Ata ose përshtaten me atë që shoqëria kërkon prej tyre ose po ndjekin disa ëndrra që nuk i duan vërtet.

Ti e zgjedh cili person do të bëhesh.
81 views0 comments
321279079_866068484710673_1573109786234773235_n.jpg
bottom of page