top of page
2023.PNG

Një fjalë pozitive inkurajimi mund të ndihmojë në ndryshimin e fatit të kujtdo.

Thomas Edison ishte shpikësi më i madh i Amerikës dhe gjithashtu një biznesmen i madh. Shpikjet e tij krijuan dhe kontribuan në dritat moderne të natës, gramafonin, filmat dhe llambën elektrike praktike afatgjatë. Ai ishte vërtet një gjeni.

Ndër shpikjet e tij, disa ishin përmirësime në shpikje të ndryshme të tjera, të ngjashme me telefonin. Disa u përpoqën qëllimisht të shpikeshin, të ngjashme me llambën dhe projektuesin e filmave. Por, disa shpikje ai ka ngecur, si gramafon.




Si Letra e nënës së Thomas Edison e ktheu atë në Gjeni

“Nëse mëson nga gabimet e tua, atëherë je inteligjent. Por nëse mëson nga gabimet e dikujt, atëherë je një Gjeni.

Një ditë, si një djalë i vogël, Thomas Edison u kthye në shtëpi nga shkolla dhe i dha letër nënës së tij. Ai i tha asaj: Nëna mësuesja ime ma dha këtë letër dhe më zbuloi se thjesht duhet ta lexosh. Çfarë thotë ajo? Sytë e saj u mbushën me lot, ajo lexoi letrën që mund të dëgjojë kushdo për djalin e saj.

Djali juaj është një gjeni. Kjo shkollë nuk është vendi i duhur për të dhe nuk ka mësues efikas për ta trajnuar. Pra, ju lutemi stërviteni atë vetë.


Edison shkoi në shkollë vetëm për 3 muaj. Ishte pikë kthese për të, sepse ai eksploroi shumë gjëra dhe zhvilloi interes për fizikën dhe matematikën.

Shumë vite më vonë pasi nëna e Edisonit vdiq, Thomas Alva Edison ishte bërë një nga shpikësit më të mëdhenj të shekullit.


Një ditë, ai po kontrollonte dollapin e tij dhe gjeti një letër, dhe ishte ajo që mësuesja e fëmijërisë i shkroi nënës së tij atë ditë. Edison hapi letrën.


Çështja e shkruar në letër ishte, “Shkolla nuk mund ta lejojë djalin tuaj të ndjekë më mësimet, ai është i dëmtuar mendor. Ai është fshatar.”

Edison u emocionua duke e lexuar dhe më pas shkroi në ditarin e tij…

“Thomas A.Edison ishte një fëmijë me mangësi mendore, nëna e të cilit e ktheu në Gjeniun e shekullit”.


Një fjalë pozitive inkurajimi mund të ndihmojë në ndryshimin e fatit të kujtdo.


Si i bëri Thomas Edison dështimet hapa për suksesin e tij.

Më 10 dhjetor 1914, ndodhi një shpërthim masiv në West Orange, New Jersey, SHBA. Shpikësi legjendar që zotëronte 10 ndërtesa në një fabrikë u përfshi nga flakët. Gjashtë deri në tetë zjarrfikëse shkuan në vendngjarje, por nuk mundën të frenojnë ferrin kimik. Pasi provoi gjithçka që mundi, Edison qëndroi me qetësi aty duke parë zjarrin të shkatërronte, punën e tij të vështirë të gjithë jetës.


Djali i tij 24 vjeçar Charles erdhi dhe qëndroi pranë tij. Me një zë si fëmijë, Edisoni i tha djalit të tij “Charlie, shko dhe merr nënën dhe miqtë e tu. Ata kurrë nuk do të mund të shohin një zjarr spektakolar si ky gjatë gjithë jetës së tyre. I habitur dhe i tronditur nga përgjigja e babait të tij, Charles e pyeti Edisonin: E gjithë fabrika jonë po digjet dhe bëhet hi baba. Thomas Edison u përgjigj me gjakftohtësi të plotë: “Po, fabrika jonë po digjet në hi, të gjitha gabimet që kemi bërë deri më tani në fabrikë gjithashtu janë bërë hi. Ne do të fillojmë nga e para, nesër.”

Atë natë, Edison i tha një korrespondenti të New York Time: “Përkundër faktit se jam 67 vjeç, jam jashtëzakonisht i lodhur duke u rrotulluar dhe duke u përpjekur për të kontrolluar zjarrin. Nesër do të filloj edhe një herë nga fillimi. Kështu ai bëri. Dita pasuese ishte një fillim i qartë për Edison dhe fëmijën e tij Charles, në përpjekje për të modifikuar atë që ishte pluhurosur nga zjarri.


Mesazh motivues:

Gaur Gopal Das thotë - Shpesh, kjo është ajo që na bën jeta. Ëndrrat tona janë shkatërruar. Shpresat tona u prishën. Përpjekjet u hutuan. Njerëz të fortë, ata NUK QAJNË, ata përpiqen të rindërtojnë ëndrrat e tyre. Njerëz të mëdhenj, MOS U DORËZONI , ata JETOJNË përballë sfidave që Jeta u hedh atyre. Njerëz të mëdhenj, MOS KALONI , ata RRITEN PËRMES vështirësive që vijnë në rrugën e tyre.

Ata fillojnë nga e para me shpresë të madhe, me vendosmëri të madhe, me guxim të madh, dhe kjo është arsyeja pse ata arrijnë majat më të larta të suksesit që shumica e njerëzve aspirojnë.


Jeta i jep të gjithëve një shans të dytë. Varet nga një individ se sa mirë mund ta tërheqë veten në krizë dhe të mos dorëzohet. Dhe mësoni nga gabimet e tyre dhe rindërtoni ëndrrat e tyre duke u përballur me sfidat e jetës, dhe me besim të madh rriteni si person dhe gjithashtu si profesionist në kohë të vështira që ata kalojnë në rrugën e tyre të jetës.

“Një fitues është një ËNDËRRUES që nuk DËRZOHET kurrë!


Ju lutemi lexoni historinë në kohë reale të këtij personaliteti të mahnitshëm, i cili është shembull për shumë njerëz dhe një frymëzim i vërtetë! klikoni në lidhjen më poshtë për të ditur më shumë rreth tij.

Artikulli shkëputur nga: http://innovativheart.com/thomas-edison-life-lessons-success-story/

75 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


321279079_866068484710673_1573109786234773235_n.jpg
bottom of page