top of page
2023.PNG

10. Gjerat e gabura qe njerezit bejne per tu ndjere spiritual.

1. Marrin pjese ne aktivitete te tilla duke u munduar te behen me te perndritur se cdokush tjeter!

Kjo është ndoshta një nga aspektet më të përhapura të hijes së shpirtërore, dhe merr shumë forma. Disa njerëz ndjehen superiorë sepse lexojnë Alan Watts. Ose ngasin biçikletën e tyre për në punë. Ose përmbahen nga shikimi i TV. Ose hanë një dietë vegjetariane. Ose përdorin kristale. Ose vizitonjnë tempuj. Ose praktikojnë yoga apo meditim.


Është Në mënyrë alarmante e lehtë të lejosh idetë dhe praktikat e tua shpirtërore të bëhen një grackë egoje - të besosh se je shumë më mirë dhe më i ndriçuar se të gjithë ata "dele" të tjerë, sepse ti po bën të gjitha këto gjëra # të zgjuara. Në fund të fundit, ky lloj qëndrimi ndaj "shpirtërores" nuk është më mirë sesa të besosh se je më i mirë se të gjithë të tjerët sepse je një demokrat apo një tifoz i Lakers. Ky mosfunksionim në të vërtetë pengon shpirtërore autentike duke na bërë të përqëndrohemi tek njerëzit e tjerë, në vend se të kultivojmë një ndjenjë lidhjeje me kozmosin dhe të ndiejmë çudi poetike në madhështinë sublime të ekzistencës.


2. Përdorin "shpirtëroren" si një arsyetim për të mos marrë përgjegjësi për veprimet e tyre. Thelbi i çështjes është se është shumë e thjeshtë të kthesh disa mantra shpirtërore ose ide në justifikime për të qenë të papërgjegjshëm ose jo të besueshëm. "Është ashtu si është". ose "Universi është tashmë i përsosur". ose "Gjithçka ndodh për një arsye." të gjithë mund të funksionojnë si justifikime të shkëlqyera për të mos bërë kurrë asgjë më shumë dhe kurrë të mos shqyrtojmë vërtet sjelljen e dikujt. Nuk po komentoj për të vërtetën ose jo të vërtetën e thënieve të mësipërme. Unë thjesht po them që nëse vazhdimisht jeni me vonesë për takime, nëse shpesh neglizhoni marrëdhëniet tuaja të ngushta personale dhe shokët tuaj të dhomës nuk mund të besojnë tek ju për të paguar qira, ju mund të dëshironi të ndaloni së thënii vetes, "Cilado qoftë njeri, realiteti është një iluzion gjithsesi. " dhe filloni të bëheni dikush tek i cili të tjerët mund të besojnë.


Në një mënyrë të ngjashme, është çuditërisht e thjeshtë të mashtrosh veten të mendosh që kurdoherë që dikush të ketë ndonjë problem me sjelljen tënde, është për shkak se ai person "nuk po e respekton të vërtetën time" ose "thjesht duhet të rritet shpirtërisht". Është shumë më e vështirë të pranosh momentet në të cilat ne veprojmë pa logjikë, egoist, ose pa menduar dhe i shkaktojmë vuajtje dikujt tjetër. Është shumë më e vështirë të pranosh se edhe ne jemi larg nga përsosmëria, dhe se rritja dhe të mësuarit janë procese të pafundme.


3. Miratojnë hobi, interesa dhe besime të reja thjesht sepse ato janë trillimi i fundit "shpirtëror".

Qeniet njerëzore duan të futen diku. Të gjithë kemi një nevojë të thellë të ndiejmë se i përkasim. Dhe ne formojmë grupe të të gjitha llojeve për të kënaqur këtë nevojë. Shpirtërore është një zonë interesi përreth së cilës njerëzit formojnë të gjitha llojet e grupeve. Kjo është potencialisht një gjë e shkëlqyeshme, por gjithashtu ka një aspekt hije.


Për shumë njerëz, "shpirtërore" është pak më shumë se një gjë hip për të cilën shumë njerëz duket se kujdesen për të. Këta njerëz marrin idenë se duan të hidhen në bandën shpirtërore, kështu që ata fillojnë të praktikojnë joga, të veshin sende të modës së Epokës së Re, të shkojnë në festivale muzikore, të pinë ayahuasca, etj., Dhe ata i thonë vetes se kjo i bën ata "shpirtërorë". Këta “skenarë shpirtërorë” hollojnë rëndësinë e një kërkimi të vërtetë shpirtëror, soditje, përvoje dhe realizimi. Ata gjithashtu, sipas përvojës sime, priren të jenë njerëzit "shpirtërorë" që përdorin "shpirtëror" si një arsye për t'u ndier superior ndaj të tjerëve.


4. Gjykoni të tjerët për shprehjen e zemërimit ose emocioneve të tjera të forta, edhe kur është e nevojshme ta bëni këtë.

Ky është një nga modelet e para që kam vërejtur në veten time pasi u njoha me anashkalimin shpirtëror. Kuptova se kur njerëzit u acaruan ose u hidhëruan me mua, përgjigjja ime ishte të thoja gjëra të tilla si: "Të zemërohesh nuk ndihmon asgjë". ose "Unë mendoj se do të kishim më pak probleme nëse do të mund të ishim të qetë". Brenda, do të gjykoja në heshtje personin tjetër, duke menduar: "Nëse vetëm ata do të ndriçoheshin më shumë, do të mund ta shmangnim këtë dramë." Në shumë situata, kjo ishte mënyra ime për të shmangur çështje të thella që duheshin adresuar.


Kur interesoheni për shpirtëroren, një nga citatet e para që mund të hasni është: “Të qëndrosh në zemërim është si të kapësh një qymyr të nxehtë me qëllim të dëmtimit të një tjetri; ti je ai që përfundon duke u djegur ". Ky citim është keqtrajtuar zakonisht për Budën, megjithëse është në të vërtetë një parafrazë e një deklarate të bërë nga Buddhaghosa në shekullin e 5-të.

Pika delikate e citatit është se ne nuk duhet të mbajmë zemërimin; ne duhet ta ndiejmë atë, ta shprehim nëse është e nevojshme, atëherë e liron. Sidoqoftë, është shumë e lehtë për personin laik të supozojmë se kjo do të thotë se zemërimi, në çfarëdo forme, është një shenjë se njeriu është i pamatur, jo-shpirtëror. Kjo është e pavërtetë. Zemërimi është një emocion i natyrshëm njerëzor dhe një përgjigje krejtësisht e justifikuar për shumë situata. Shpesh, zemërimi është një tregues se ka çështje serioze që duhet të përballen me marrëdhëniet e vetvetes ose të një personi.


Ironikisht, shumë njerëz shpirtërorë shtypin të gjitha emocionet "jo shpirtërore" dhe rritin artificialisht emocionet / tiparet "shpirtërore", siç janë dhembshuria, mirësia dhe barazia. Kjo çon në pasaktësi. Një mundohet ta paraqesë veten vazhdimisht si të qetë, të butë, të bukur dhe në një gjendje paqe të përhershme, dhe në fund të fundit përfundon duke kërkuar dhe ndjerë si mashtrim.


5. Përdorin "shpirtëroren" si një arsyetim për përdorimin e tepërt të drogës.

Shumë njerëz, besojnë se ilaçet psikhedelike mund të sjellin përvoja mistike dhe të përmirësojnë shpirtërore (laike). ’Shtë e mirë dhe e mirë, por disa njerëz e marrin këtë realizim shumë larg, duke e përdorur atë si një mënyrë për të racionalizuar modelet vetë-shkatërruese të përdorimit të drogës dhe të verbohen në anët e errëta të substancave të ndryshme.


Në rastet më ekstreme, njerëzit "shpirtërorë" përfundojnë "duke kryer ceremoni kanabisi" gjatë gjithë orëve të zgjimit; marrja e psikhedelikëve shumë shpesh ose në kontekste të papërshtatshme; dhe plotësisht duke mohuar që këto substanca kanë ndonjë efekt negativ.


Tani, Ekzistenca e lartë ka tendencë të jetë psikhedelikë, por më lejoni t'ju jap drejtpërdrejt: Psikhedelikët, përfshirë kanabisin, kanë një anë të qartë të errët. Nëse jeni të papërgjegjshëm ose thjesht të pafat, psikhedelikët më të fortë si LSD ose kërpudhat psilocybin mund të sjellin përvoja traumatike me pasoja negative afatgjata. Dhe kanabisi, një psikhedelik i butë, është një ilaç joshës për krijimin e zakonit, i cili do të mbështjellë mendjen tuaj dhe do të gërryejë motivimin tuaj nëse kënaq shumë, shumë shpesh. Respektoni substancat dhe shfrytëzojini me mençuri.


6. Mbizotëroni "pozitivitetin" për të shmangur shikimin e problemeve në jetën e tyre dhe në botë.

"Vetëm të jeni pozitiv!" shpesh është e punësuar si një mekanizëm devijimi nga njerëz "shpirtërorë" të cilët nuk preferojnë të bëjnë punën e vështirë për t'u përballur me çështjet e tyre të brendshme, plagosjet dhe bagazhet, e lëre më problemet e botës. Lëvizja "pozitivitet" ka shpërthyer në kulturën perëndimore vitet e fundit. Interneti është i tejmbushur me meme dhe artikuj në dukje të pafund që përsëritin të njëjtat mesazhe të çmendura: "Mendoni mendime pozitive!" "Vetëm jetë pozitive!" "Mos u përqendroni në negativen!"


Megjithëse ka siguri vlera në të kultivuar mirënjohje për mrekullitë e shumta të përvojës njerëzore, kjo lëvizje duket se anashkalon diçka kritike:

Aspektet më të errëta të jetës nuk zhduken, thjesht sepse ato nuk merren parasysh. Në fakt, shumë probleme në jetën tonë individuale dhe në shkallë globale duket se përkeqësohen ose komplikohen kur injorohen. Në të njëjtën mënyrë që do të dukej absurde të ofrosh një të varur nga heroinë shprehjen "Vetëm mendo pozitive!" si një zgjidhje për problemin e tyre, është absurde të besosh se të menduarit pozitiv ofron çdo lloj zgjidhjeje për çështje madhore globale siç janë ndryshimi i klimës, varfëria, bujqësia industriale dhe rreziqet ekzistenciale.


7. Shtypja e emocioneve të pakëndshme që nuk i përshtaten vetë-narracionit të tyre "shpirtëror". "Në asnjë mënyrë, unë nuk mund të jem i dëshpëruar, i vetmuar, i frikësuar ose i shqetësuar. Unë e dua shumë jetën dhe jam shumë [Zen / i mençur / i shkolluar] për të lejuar që kjo të ndodhë sidoqoftë. " Unë u përfshiva në këtë çështje kur u transferova në Korenë e Jugut për të qenë një mësues në anglisht për një vit. Mendova se kisha kultivuar një të ftohtë të papërshkueshëm, një aftësi lao Tzu-esque për të "vetëm të shkoj me rrjedhën" dhe të notoj, si bobber, në majë të valëve në rritje dhe në rënie të fatit.

Atëherë unë përjetova tronditje të kulturës, shkatërrimtar të vetmisë dhe mprehtësi të mprehtë të shtëpisë, dhe më duhej të pranoja veten time se nuk isha një lloj mjeshtri Zen në fund të fundit. Ose më saktë, unë kam për të kuptuar se aftësia për të "shkuar me rrjedhën" dhe për të pranuar çdo gjë që po ndodh është shumë e vlefshme, por që ndonjëherë kjo do të thotë të pranosh që ndihesh si një grumbull i lezetshëm. Është e thjeshtë të mashtrohesh në besimin se shpirtëror do ta bëjë jetën të ndjehet si një lundrues pafund mbi një re, por në praktikë, ky nuk është rasti.

Jeta është akoma plot vuajtje, dhe në mënyrë që të rritemi dhe të mësojmë me të vërtetë nga përvoja jonë, duhet të jemi të sinqertë me veten për atë që ndiejmë dhe ta lejojmë veten ta ndiejmë plotësisht. Në rastin tim, dëshira ime për të qenë gjithmonë "Zen", "të shkoj me rrjedhën" dhe të krijoj një imazh të paqes së brendshme për veten time dhe të tjerët më pengoi që të shoh të vërtetën e situatave / përvojave të ndryshme dhe të marr përgjegjësinë për t'u marrë me ato.


8. Ndjejnë neveri të thellë dhe vetëpërmbajtje kur ndeshen me anën e hijes së tyre.

Unë e vura re këtë në vetvete shumë shpejt pasi mësova për anashkalimin shpirtëror. Pashë që imazhi im narcissistic i vetvetes si një person i mençur që kishte arritur realizime "më të larta" po shkaktonte një sasi të jashtëzakonshme të disonancës njohëse. Unë gjykova veten në mënyrë të shkathët dhe ndjeva kolosale, duke shtypur fajin për çdo vendim më pak se të virtytshëm. Kur interesoheni për shpirtëroren, është e lehtë të idhujtni njerëz si Buda ose Dalai Lama dhe të besoni se këta njerëz janë njerëz të përsosur që veprojnë gjithmonë me vetëdije dhe dhembshuri të plotë. Në fakt, kjo pothuajse nuk është rasti. Edhe nëse është e vërtetë që disa njerëz arrijnë një nivel realizimi në të cilin ata mbështesin "veprimin e duhur" në të gjitha rrethanat, duhet të pranojmë se një gjë e tillë rezervohet për shumë pak. Unë personalisht dyshoj se një gjë e tillë nuk ekziston.


Në fakt, ne jemi të gjithë njerëz të gabueshëm dhe të gjithë do të bëjmë gabime. Kuvertë është bërë pirg kundër nesh. Është praktikisht e pamundur të jetosh edhe disa javë të jetës njerëzore të rritur pa kryer disa gabime, nëse janë të vogla. Me kalimin e viteve, do të ketë gabime të mëdha. Kjo ndodh me të gjithë ne dhe është në rregull. Falni veten. E tëra çfarë mund të bësh është të mësosh nga gabimet e tua dhe të përpiqesh të bësh më mirën në të ardhmen.


Paradoksalisht, mësimi në dukje shpirtëror i vetë-faljes mund të jetë veçanërisht i vështirë për tu brendësuar për njerëzit e interesuar për shpirtëror. Mësimet shpirtërore mund të lënë një me ideale të larta stratosferike që rezultojnë në faj të jashtëzakonshëm dhe vetë-mashtrim kur njeriu nuk arrin të përmbushë ato. Kjo është një arsye kryesore pse është aq e zakonshme që njerëzit shpirtëror të heqin përgjegjësinë - sepse të qenit i sinqertë për të metat e tyre do të ishte tepër i dhimbshëm. Ironikisht, ne duhet të jemi të sinqertë me veten për gabimet tona, në mënyrë që të mësojmë prej tyre dhe të rritemi në versione më të vetëdijshëm, të dhembshur të vetvetes. Vetëm mos harroni: Ju jeni vetëm njerëzorë. Është në rregull të gabosh. Në të vërtetë, është mirë. Por pranoni veten kur keni gabuar dhe mësoni prej saj.


9. Hasin veten në situata të këqija për shkak të një tolerance të tepruar dhe një refuzim për të bërë dallimin mes njerëzve.

Kjo jam unë, 100%. Për një kohë të gjatë, kam marrë shumë seriozisht idenë se çdo qenie njerëzore meriton dhembshuri dhe mirësi. Unë nuk jam dakord me atë ide në ditët e sotme, por kam kuptuar se ka situata të shumta në të cilat konsideratat e tjera duhet të mposhtin përkohësisht dëshirën time për të trajtuar çdo njeri tjetër me dhembshuri. Në shumë vende të huaja, jam gjendur në situata potencialisht kërcënuese për jetën sepse kam besim të tepruar te njerëzit që nuk i njihja ose tepër dashamirës me njerëzit që duhet të kisha njohur si karaktere me hije. Për fat të mirë, kurrë nuk jam lënduar në këto situata, por jam grabitur dhe mashtruar disa herë. Në çdo rast, unë doja të besoja se njerëzit me të cilët unë po bashkëveproja ishin njerëz "të mirë" me zemër dhe do të më trajtonin me mirësi nëse do ta bëja këtë për ta. Kjo linjë e të menduarit ishte jashtëzakonisht naive, dhe unë ende po përpiqem të kushtëzoj veten për të kuptuar se në kontekste të caktuara, të qenit i ngrohtë nuk është përgjigjja.


Fakti i trishtuar është se megjithëse ju mund të izoloheni prej tij, lufta për mbijetesë është ende shumë e vërtetë për një numër të madh njerëzish në këtë planet. Shumë njerëz janë rritur në varfëri, të rrethuar nga krimi dhe kanë mësuar se mënyra e vetme për të mbijetuar është duke predikuar për dobësi. Shumica e njerëzve në të gjithë botën duket se nuk e kanë këtë mentalitet, por nëse e gjeni veten në një qytet ose vend në të cilin varfëria është mjaft e përhapur, duhet të merrni disa masa paraprake të sensit të përbashkët - gjëra themelore, si: 1. Mos ecni askund vetëm pas errësirës. 2. Mundohuni të qëndroni larg zonave të lira. 3. Mos ndaloni së lidhuri me njerëz që përpiqen t'ju shesin gjëra. 4. Bëni dallime midis njerëzve; njoftoni veten se është mirë të besoni në mekanizmin shumë të evolucionit të përputhjes së modelit të trurit tuaj, kur kjo ju thotë se dikush duket sikur është me barna, i degjeneruar, i dëshpëruar ose i rrezikshëm.


10. Dëshironi aq shumë që praktikat e ndryshme "shpirtërore" të jenë të sakta sa të mos e pranojnë plotësisht shkencën.

Ekziston një rrjedhë mjaft e madhe anti-shkencore në një shumë të bashkësisë shpirtërore, dhe unë mendoj se kjo është një turp. Më duket se shumë njerëz shpirtërorë bëhen armiqësor ndaj shkencës, sepse besime dhe praktika të caktuara, të cilat ata i konsiderojnë të vlefshme, konsiderohen të paprovuara ose pseudoshkencore brenda bashkësisë shkencore. Nëse një besim ose praktikë është i paprovuar ose pseudoshkencor, kjo do të thotë vetëm se ne ende nuk kemi qenë në gjendje ta konfirmojmë vlefshmërinë e tij përmes eksperimentimit të përsëritshëm në një mjedis laboratori. Nuk do të thotë se nuk është e vërtetë apo e vlefshme.


Metoda shkencore është një nga mjetet më të mira që kemi për të kuptuar mekanikën e universit të vëzhguar; na lejoi të zbulojmë të vërtetën e thellë të evolucionit biologjik, të vëzhgojmë hapësirat e gjera të hapësirës, të zgjasim jetëgjatësinë tonë për dekada dhe të ecim në Hënë, ndër të tjera; ta heqësh plotësisht atë është të humbasësh një nga lentet tona më të fuqishme për të kuptuar realitetin.


Ndërsa Carl Sagan e përmendi paharrueshëm: "Shkenca nuk është vetëm në përputhje me shpirtërore; është një burim i thellë shpirtëror. Kur e njohim vendin tonë në një pafundësi të viteve të dritës dhe në kalimin e epokave, kur rrëmbejmë ndërlikueshmërinë, bukurinë dhe hollësinë e jetës, atëherë ajo ndjenjë fluturuese, ajo ndjenjë e gëzimit dhe përulësisë e kombinuar, është padyshim shpirtërore. Kështu janë emocionet tona në prani të artit të madh ose muzikës ose letërsisë, ose të akteve të një guximi shembullor të vetëmohimit siç janë ato të Mohandas Gandhi ose Martin Luther King Jr. Nocioni që shkenca dhe shpirtërore janë disi të ndërsjella ekskluzive bën një mosbesim për të dy. "


Bonus: Lënë pas suksesin material për shkak të një besimi se paraja dhe kapitalizmi janë të këqija.

Shumë njerëz "shpirtërorë" sabotojnë aftësinë e tyre për të pasur sukses material. Kjo për faktin se ato janë në dukje alergjike ndaj pasurisë, duke i shoqëruar paratë me lakmi, papastërti dhe keqdashje të përgjithshme. Kapitalizmi shihet si një motor i pabarazisë dhe korrupsionit që duhet të çmontohet. Kisha mbajtur një version të kësaj pamje vetë, kështu që e kuptoj se sa joshës është. Nëse jeni tërhequr drejt shpirtërores, është e natyrshme të përçmoni "materializmin". Në të vërtetë, sidoqoftë, ky tregim është shumë i thjeshtë. E vërteta për kapitalizmin është komplekse. Po, kapitalizmi ka disa dobësi shumë të vërteta, por në shumë mënyra, kapitalizmi ka qenë një forcë për një të mirë të jashtëzakonshme, duke nxitur një risi masive dhe duke nxjerrë miliarda njerëz nga varfëria globalisht. Më 1820, 94% e njerëzve në Tokë jetonin në varfëri ekstreme. Deri në vitin 2015, kjo shifër kishte rënë në vetëm 9,6%, kryesisht falë rritjes ekonomike të katalizuar nga kapitalizmi (i rregulluar):Për më tepër, miliarderët si Elon Musk dhe Bill Gates që po përdorin pasurinë e tyre për të ndihmuar botën në mënyra të jashtëzakonshme të dëshmojnë se paratë janë një mjet i cili mund të aplikohet mirëdashur ose në mënyrë jofarioze. Konsideroni gjithashtu 139 miliarderë dhe njëqind milionerë që janë zotuar të dhurojnë gjithsej 732 miliardë dollarë për kauza bamirësie gjatë jetës së tyre. Ne fakt kemi nevojë për njerëz më të dhembshur për të fituar pasuri të konsiderueshme, në mënyrë që ata ta përdorin atë në mënyrë efektive dhe altruistike për të përmirësuar botën. Nëse jeni kurioz të mendoni më shumë për këtë, ju rekomandoj shumë këtë ligjëratë tejet të ekuilibruar, incizive nga Jonathan Haidt, duke eksploruar të mirat dhe të këqijat e kapitalizmit.


Ne jemi të gjithë duke mësuar…

Unë mendoj se në mënyrë që lëvizjet e ndryshme shpirtërore të ndërlidhura globale të jenë me ndikim maksimal dhe të dobishëm, ata duhet të adresojnë aspektet e tyre hije. Në këtë ese, unë jam përpjekur të ndriçoj disa nga pikat e verbëra që duket se janë të përhapura në bashkësinë shpirtërore. Siç e kam thënë, shumica e artikujve për të cilët diskutova u aplikuan për mua në një pikë ose në një tjetër. Është me siguri e lehtë të biesh në disa nga grackat e shpirtërore dhe të strehosh besime dhe sjellje të ndryshme kufizuese ndërsa të ndjehesh sikur dikush ka arritur një nivel "më të lartë" të qenies. Mësimi këtu është se rritja dhe mësimi janë procese të pafundme. Nëse mendoni se nuk ju mbetet asgjë tjetër për të mësuar, ju ndoshta do të sabotoni veten në një numër mënyrash. Mund të jetë thellësisht e vështirë të pranosh se për një kohë të gjatë dikush ka qenë i pasaktë ose i gabuar, por alternativa është shumë më e keqe. Alternativa është një lloj vdekjeje shpirtërore dhe intelektuale - një gjendje e ngecjes së përhershme në të cilën pafundësisht mashtron veten të mendojë se i ka të gjitha përgjigjet, se ai ka arritur në formën përfundimtare të një personi. Në një botë që ndryshon me shpejtësi, mësimi i vazhdueshëm ka një rëndësi thelbësore. Në rastin më të mirë, shpirtërore është një forcë që mund të ndihmojë njerëzimin të realizojë identitetin tonë të përbashkët si qenie sentimentale, të fitojmë vetëdije ekologjike, të ndjehemi të lidhur me kozmosin tonë dhe të adresojmë çështjet më të ngutshme të kohës sonë me dhembshuri, zgjuarsi, ekuivalencë dhe atë që Einstein e quajti një “kuriozitet i shenjtë”. Në rastin më të mirë, shpirtërore është një forcë që na shtyn drejt një të ardhme më harmonike, bashkëpunuese, të qëndrueshme. Këtu duhet të rafinojmë shpirtësinë tonë kolektive dhe të krijojmë një botë më të bukur.

478 views1 comment

1 Comment


Nertila Zaranjaku
Nertila Zaranjaku
Mar 30, 2020

Shume interesante

Like
321279079_866068484710673_1573109786234773235_n.jpg
bottom of page